STOWARZYSZENIE SIEMONIA - PRZESZŁOŚĆ TERAŹNIEJSZOŚĆ PRZYSZŁOŚĆ

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Jubileusz 100-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Siemoni.

Dzień - 10 czerwca 2017r. to szczególna data dla mieszkańców Siemoni

-  tego właśnie dnia, bardzo uroczyście świętowaliśmy

100-lecie Ochotniczej Straży Pożarnej

oraz kolejną już edycję "Siemoniady" - imprezy środowiskowej odbywającej się corocznie właśnie w czerwcu.

Uroczystości jubileuszowe Ochotniczej Straży Pożarnej rozpoczęły się przemarszem korowodu jednostek, na czele z orkiestrą dętą OSP z Twardowic, w asyście pocztów sztandarowych oraz licznie zgromadzonych gości, delegacji i mieszkańców sołectwa na plac uroczystości, gdzie odbyła się uroczysta msza polowa w intencji strażaków.

Bardzo trudne warunki pogodowe (silny wiatr, chłód a potem ... ulewa) nie przeszkodziły w obchodach jubileuszu a strażacy dzielnie wytrwali w szyku.  Wszystkich gości, wśród których byli m.in.  władze Gminy Bobrowniki, Przedstawiciele Zarządu Wojewódzkiego ZOSP RP, Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej, Gminnego Zarządu OSP, delegacje zaprzyjaźnionych OSP wraz z pocztami sztandarowymi, Orkiestra Dęta OSP z Twardowic, przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich oraz licznie zgromadzonych uczestników uroczystości powitał prezes OSP - Mieczysław Błoński. Po przedstawieniu historii powstania jednostki i przebiegu działalności na przestrzeni 100-lecia, nastąpiło podniesienie flagi państwowej przez poczet flagowy, w którego skład weszli:  Dominika Sznura,  Marzena Dyszy oraz Wojciech Sznura.

W związku z tym niecodziennym jubileuszem na naszych dzielnych strażaków- ochotników posypał się grad nagród i odznaczeń. Najwyższym odznaczeniem tego dnia było uhonorowanie sztandaru Jednostki - Złotą Odznaką Zarządu Ochotniczych Straży Pożarnych RP, oraz wręczenie Złotej Odznaki za Zasługi dla Województwa Śląskiego, którą przekazał Radny Sejmiku Województwa Śląskiego Tomasz Bednarek. Uchwałą Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP RP nagrodzeni  zostali również wieloletni strażacy - ochotnicy i działacze. Oficjalną  ceremonię zakończyły życzenia i gratulacje dla strażaków z okazji 100-lecia działalności Ochotniczej Straży Pożarnej w Siemoni. Następnie wszyscy uczestnicy uroczystości udali się do szkoły, gdzie czekał na nich poczęstunek.

Honorowy Komitet  Obchodów Jubileuszu oraz sponsorzy zostali również uhonorowani okolicznościowymi statuetkami i medalami. Otrzymali także przygotowaną specjalnie na tę okoliczność monografię prezentującą 100 lat działalności OSP - Siemonia.

Fot. J.Waler

Ponieważ uroczystość połączona została z VI już edycją Siemoniady, kontynuacja obchodów odbywała się już na boisku szkolnym Publicznego Gimnazjum. Organizatorzy, jak na jubileusz przystało, przygotowali mnóstwo atrakcji. Można było obejrzeć występy niezwykle utalentowanych  uczniów Publicznego Gimnazjum, wysłuchać Zespołu Śpiewaczego "Siemonianki", który specjalnie na Jubileusz Strażaków przygotował  okolicznościowy utwór, oraz bytomskiego Chóru Uniwersytetu III Wieku - " Wrzosy Jesieni".

Na dzieci czekała świetna zabawa z animatorkami Dziecięcego Centrum Tańca Majery. Dzięki wspólnym zabawom z chustą klanzy oraz puszczaniu ogromnych baniem mydlanych radości nie było końca.  Można było także przejechać się kucykiem i ... zagrać w bule. Dla tych, którzy podczas atrakcji poczuli głód czekały przepyszne domowe ciasta, pieczonki oraz prawdziwa strażacka grochówka. Punktem kulminacyjnym drugiej części obchodów był koncert zespołu Weekend, który porwał wszystkich zebranych, a szczególnie młodzież do tańca i wspólnej zabawy.  Całość imprezy zakończyła zabawa taneczna przy muzyce DJ Kseni, która trwała prawie do białego rana. To był naprawdę miły i sympatyczny dzień, który, pewnie na długo pozostanie w pamięci jego uczestników.  O dokumentację fotograficzną tego wydarzenia zadbał Pan Jerzy Gadaczek.

---------------------------------------------------------------------------

Z okazji 100-lecia OSP w Siemoni  Zarząd Stowarzyszenia: Siemonia - Przeszłość Teraźniejszość Przyszłość przygotował wystawę fotograficzną dokumentującą działalność naszych strażaków zatytułowaną :

" Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"

Wystawę można oglądać w Domu Kultury w Siemoni. Serdecznie zapraszamy!

Tym zaś, którzy z różnych względów nie mogli zapoznać się z wystawą, polecamy poniższy materiał zdjęciowy. To efekt żmudnej pracy Panów - Jerzego Gadaczka oraz Michała Kuny, którzy z determinacją godną podziwu przygotowali do prezentacji wszystkie te unikalne zdjęcia, nie rzadko  będące w bardzo złym stanie technicznym, za co bardzo pięknie w swoim i Państwa imieniu dziękuję.

Jednocześnie zapraszam do Zakładki : Siemonia -rys historyczny/ Ochotnicza Straż Pożarna, gdzie oprócz relacji z uroczystości jubileuszowych przedstawiamy obszerne fragmenty monografii przygotowanej przez Komitet Organizacyjny Obchodów Jubileuszu 100-lecia OSP specjalnie na tę okazję.

Początki Ochotniczej Straży Pożarnej w Siemoni i Orkiestry Dętej.

Fot.1 . - Zawody strażackie na Podmłyniu w 1942r.

Fot.3. -  Drewniana remiza strażacka - przed budynkiem stoją : Stanisław Mańka, Jan Kłosiński i Franciszek Czarnecki.

Fot.4. - Orkiestra dęta z Siemoni

Fot.5. Orkiestra dęta z kapelmistrzem Stanisławem Kańtochem

Trudne czasy wojny i okupacji.

Fot. 1,2  -  II wojna światowa (pod dowódctwem Jana Zarychty)

Fot. 3-5 - Ćwiczenia  straży pożarnej podczas okupacji na Piaskowni Siemonia.

Kościół w Siemoni po pożarze 5.02.1959r. i jego wnętrze przed tym tragicznym wydarzeniem.

Lata 50-te i 60-te. Sztandar na 40-lecie Jednostki.

Fot.1,2 - sztandar od społeczeństwa Siemoni  na 40-lecie jednostki- 22 września 1957r.

Fot.3-5  - poł. lat 50-tych przy samochodzie  Dodge z demobilu

Ćwiczenia i zawody sportowo-pożarnicze.

Udział w Uroczystościach  Bożego Ciała.

Święto 1 Maja.

Czyny społeczne.